Diş Çekimi Nasıl Yapılır?: Sanita Sağlık Grubu'ndan Bilgiler
19 Şubat 2024
Güler yüzlü ve sağlıklı bir ağız yapısı için bazen diş hekimleri olarak son çare diş çekimine başvururuz. Sanita Sağlık Grubu’nun deneyimli diş hekimleri olarak diş çekimi süreci ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki bilgilerimizi paylaşarak, bu durumu deneyimleyecek hastalarımıza rehber olmak istiyoruz.
Diş Çekimi Neden Gereklidir?
Birçok farklı sebep diş çekimini zorunlu kılabilir. İlerleyen çürükler, kırık dişler, periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları), ortodontik tedavi gereksinimleri veya dar ve sıkışık diş yapısı diş çekimine yol açabilir. Ayrıca, bilgelik dişleri olarak bilinen üçüncü büyük azı dişlerinin yer sıkıntısı yaratması ve diğer dişlere zarar vermesi de çekim sebeplerinden biridir.
Diş Çekimi Öncesinde Hazırlık
Diş çekimine karar verildiğinde, Sanita Sağlık Grubu olarak hastalarımıza detaylı bir ön muayene yaparız. Eğer gerekiyorsa, çekilecek dişi ve çevresini gösteren röntgen filmleri alınır. Hastanın genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak, mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi edinilir. Çünkü bazı sağlık durumları ve ilaçlar diş çekimi öncesinde ve sonrasında özel önlemler alınmasını gerektirebilir.
Diş çekiminden önce endişe ve korku normaldir. Bu nedenle Sanita Sağlık Grubu'nda hastalarımızın rahatlığı için sedasyon veya genel anestezi de dahil olmak üzere bir dizi ağrı yönetimi ve rahatlama seçeneği sunuyoruz.
Diş Çekimi Sırasında Neler Yaşanır?
Diş çekimi, etkilenen diş etrafında lokal anestezi ile başlar. Bu işlem, işlem sırasında hasta rahat hissetsin ve acı duymasın diye yapılır. Daha sonra, diş hekimimiz dişi çevreleyen kemikten ayırmak için belli araçlar kullanarak nazikçe hareket ettirir. Bu işlemin ardından diş, alveol denilen yuvasından çıkarılır.
Diş çekimi basit veya cerrahi olabilir. Basit çekimde, diş yukarıda anlatıldığı gibi alınır. Cerrahi çekimde ise, daha kompleks durumlar için diş eti açılır, bazen kemikten bir miktar kaldırılır veya diş parçalara ayrılır. Bu daha çok gömülü dişlerde gereklidir.
Diş Çekimi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Biz, Sanita Sağlık Grubu olarak diş çekimi sonrası hasta bakımını önemsiyoruz ve şu önerilerde bulunuyoruz:
1. Kanama: Çekim sonrası kanama normaldir. Diş hekiminizin yerleştirdiği gazlı bezle kanama bölgesine belli bir süre baskı uygulamak gerekir.
2. Ağrı Yönetimi: Çekim sonrası ağrı, hekimin önerdiği ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.
3. Şişlik ve Morluk: Diş çekiminin ardından yüzde şişlik ve morluk olabilir. Buz uygulaması ile şişliklerin azaltılması mümkündür.
4. Dinlenme: Diş çekiminden sonra vücudun iyileşme sürecine yardımcı olmak için dinlenmek önemlidir.
5. Oral Hijyen: Ağız ve diş sağlığının korunması, iyileşme sürecini ehlileştirecektir. Yumuşak bir diş fırçası ile hafif hareketlerle dişlerinizin fırçalanması gereklidir.
6. Yeme İçme: İlk birkaç gün sıcak ve katı gıdalardan kaçınmak, iyileşme sürecinde yarar sağlar. Yumuşak gıdalar tüketilmesi önerilir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci
İyileşme süreci, kişiden kişiye ve çekimin zorluk derecesine göre değişir. Genellikle birkaç gün içinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak iyileşme tam olarak, genellikle birkaç hafta alır. Bu süre zarfında doktorunuzun talimatlarına uymak iyileşme sürecini hızlandırır ve komplikasyon riskini azaltır.
Diş çekimi, olabildiğince son seçenek olarak görmekle birlikte, bazen kaçınılmazdır. Sanita Sağlık Grubu olarak, hastalarımıza güvenli, ağrısız ve hızlı bir iyileşme süreci sunmaktan gurur duyuyoruz. Eğer diş çekimiyle karşı karşıya kaldıysanız ve daha fazla bilgi veya destek istiyorsanız, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Sağlıklı bir gülüş ve sağlıklı bir yaşam için buradayız.
Diş Çekimi Sonrası Takip ve Kontroller
Diş çekimi sonrası iyileşme sürecinde, Sanita Sağlık Grubu olarak hastalarımızın sağlık durumlarını yakından takip ediyoruz. Çekim yapılan bölgede enfeksiyon oluşumunu önlemek ve iyileşmenin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olmak için kontrol randevuları veriyoruz. Bu randevular aynı zamanda çekim sonrası oluşabilecek herhangi bir komplikasyona karşı erken müdahale şansı sunar. Ayrıca, diş çekimi sonrası oluşabilecek boşluğun uzun vadede diğer dişler üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve gerektiğinde protez veya implant gibi alternatif tedavi seçeneklerini planlamak için de önemlidir. Hastalarımızın, diş çekimi sonrasında da ağız ve diş sağlığını korumaları için ihtiyaç duydukları bilgi ve desteği sağlamak, Sanita Sağlık Grubu'nun öncelikli hedeflerinden biridir. Bizler, her zaman hasta merkezli bir yaklaşım sergileyerek, başarılı sonuçlar almak ve hastalarımızın memnuniyetini sağlamak için çalışıyoruz.