Oksitlenme, paslanma ve aşınma gibi durumlara karşıdiş implant malzemeleridayanıklı ve vücuda zarar vermeden, uyum sağlayabilecek ürünlerden seçilir. Çene kemiğine kaynama sırasında malzeme kaynaklı bir problem baş gösterirse, hastanın sağlık durumu kötüye gidebilir.
Yapılan araştırmalar sonucundadiş implant malzemesiolarak biyoaktif özellikteki ürünlerin kullanılması, kemik gelişimine destek verdiği gibi vücut ile uyum konusunda sıkıntı yaratmadığı ortaya konmuştur. Kemikle uyum sağlayacak implant malzemeleri kemik üzerinde negatif bir etkiye sahip olmayacağı için en az riskle kullanılır.
Yanlış müdahale sonucu diş etinde iltihaba neden olacak malzemelerden yapılma implantlar da vardır. Bunun yerine uygulandığı bölgede kemikle bütünleşecek malzemeler seçilir. Bu sebepten ötürü de titanyum, yapay diş köklerinde en sık kullanılan materyaldir. Titanyuma ek olarakdental implant malzemelerişu şekildedir; tantalyum, kobalt, porselen, polimer ve çelik malzemeler, krom ve altın alaşımları.
İmplant Tedavisinde Ağrı Hissedilir mi?
İmplanttedavi süreci 3 ila 9 ay arasında değişse de ağrıyı hissetme olasılığınız yalnızca cerrahi müdahale sırasında dişinizi yerleştirdikten sonra birkaç gündür. Cerrahi müdahale sırasında lokal veya genel anestezi uygulandığı için ağrı ya da acı hissetmeniz mümkün değildir. Anestezinin etkisini kaybetmesiyle birlikte ufak ağrılar duyabilirsiniz.
Diğer diş tedavilerinin çoğunda olduğu gibi implant tedavisinin sonunda da ağzınızda hafif bir şişlik oluşması muhtemeldir. Bu şişlik kimi zaman ağrılara sebep olabilir fakat, ağrı hissettiğiniz durumlarda ağrı kesici ile bu durumdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
İmplant Tedavisi Başarısız Sonuçlanabilir mi?
Diş implant malzeme fiyatlarıinsanların aklını karıştırsa da hastaların sordukları daha önemli bir soru var. O da, tedavinin başarısız sonuçlanması mümkün mü? İmplant tedavi süreci oldukça uzun bir periyoda yayıldığı için bekleyişin boşuna olması hem vakit hem de nakit kaybına yol açacaktır.
İmplant tedavisinde en önemli süreç, cerrahi operasyondan sonra yapay diş köklerinin çene kemiğiyle doğru bir şekilde kaynaşmasıdır. Bu süreçte diş hekiminiz, çok sık olmamak kaydıyla sizi muayeneye çağırabilir, dişinizin röntgenini çekerek kaynama sürecini takip edebilir. Birkaç röntgenin ardından diş hekiminiz, tedavinin ne kadar başarılı olduğuyla ilgili bilgi sahibi olup sizi de bilgilendirecektir. İmplant tedavilerinin birçoğu başarıyla sonuçlanırken, bazı hastalar problem yaşayabiliyor.
Başarısız implant tedavilerinde yeni geliştirilen bir günde implant yöntemi uygulanıyor. Bu uygulama, diş hekiminizin çektiği röntgenler sonucu elde ettiği, yapay diş kökünün çene kemiğiyle düzgün kaynaşmaması durumunda ani şekilde uygulanan bir implant işlemidir.
Alternatif bir tedavi yöntemi olarak geliştirilen bir gündeimplant tedavisi, hastanın kliniğe girmesinden yalnızca birkaç saat sonra sağlıklı ve güçlü dişlerle klinikten ayrılabileceği etkili bir yöntemdir. Bu uygulamanın da ilerleyen zamanlarda sorun çıkarmaması için hastaların birkaç ay dişlerini zorlamaması ve koruması gerekir. Tedavinin başarıyla sonuçlandığını gördükten sonra dişlerini rahatlıkla kullanabilirler.
Diş implant tedavisinde hastaların en çok aklına takılan soru işaretlerinden biri dediş implantı maliyeti. Kimilerine göre çok pahalı gelse de efektifliği göz önüne alındığında fiyatı oldukça uygundur. Diğer tedavi yöntemleri, implant tedavisine göre daha kısa süreli sonuçlar verdiği için yıllar içerisinde yeniden tedavi gerektirebilir. İmplant tedavisinde ise dişlere iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar, hatta ömür boyu dişler sağlıklı biçimde kalabilir.