İmplant, eksik olan bir ya da birden fazla dişin yerini doldurmak amacıyla uygulanan vida şeklindeki diş kökü anlamına geliyor. Normal şartlarda çene kemiğinin içinde bulunan kökler titanyumdan oluşuyor ve buna uyum sağlayabilmesi için implantlar titanyumdan üretiliyor.
İmplant ameliyatı, eksik olan dişlerin yerine yapay diş köklerinin uygulanması ile birlikte diş ve çene yapısının tekrar sağlıklı olmasını sağlıyor. Materyalinin titanyum olması, çene içinde dokularla uyuşmasını sağlıyor ve diş kaybı yaşayan herkes için uygulanabilen bir yöntem haline geliyor. Kaybolan dişin yerine implant yapılırken, genellikle yan dişlere zarar gelmesinden endişelenilir ancak tedavinin en büyük avantajlarından biri de diğer dişlerin hiçbirine müdahale etmeden yapılıyor olması.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant ameliyatı öncesihastanın kapsamlı bir şekilde diş kontrollerinin yapılması gerekiyor. Diş ve çene röntgenlerinin çekilmesi, üç boyutlu görüntülerin elde edilmesi, ameliyat öncesinde implantların yerleştirilmesi ile ilgili fikir sahibi olunmasını sağlıyor. Hekimin, hastanın diş etlerinde herhangi bir problem olup olmadığını tespit edip, eğer varsa ameliyattan önce bunu tedavi etmesi gerekiyor.
Hekiminiz, sizden implanta uygunluğunuzu ölçmek için tıbbi geçmişinizi sorgulaması ve gereken durumlarda test ya da tahlil talep etmesi gerekebilir. İmplantın yapılacak olduğu bölgenin yanındaki dişlerin kontrolü ve onlara zarar gelmeyecek şekilde planlama yapılır. İmplant yaptıracaksanız, tedaviye gitmeden önce tüm dişlerinizi fırçalayarak temiz hale getirmeniz, hekiminizin işini kolaylaştıracaktır.
İmplant Tedavisinin Aşamaları
İmplant ameliyatı nasıl yapılırsorusuna karşılık olarak tedavi sürecinin birkaç seanstan oluştuğunu belirtmekte fayda var. Öncelikle hastanın çene kemiği ölçüleri alınır ve buna uygun implantlar hazırlanır. İlk aşamada lokal anestezi uygulanarak diş etine implantlar yerleştirilir ve bunların diş etiyle kaynaşması için ortalama 1,5 – 2 ay kadar herhangi bir işlem uygulanmaz. Bu süreçte hekim tarafından kontrol edilen diş etlerinde bir problem olmamış ise ikinci aşamaya geçilir ve öncelikle diş yapısının ölçüsü alınır. Alınan ölçüye uygun bir şekilde hazırlanacak olan dişler implantların üzerine yerleştirilir. Herhangi bir aksaklık olmaması durumunda, tedavi yaklaşık 2 – 3 aylık bir süreci kapsar ve başarıyla tamamlanmış olur.
İmplant Ameliyatının Sağladığı Avantajlar
Eksik dişlerin yerine gelecek olan yeni dişler için yapılan bu küçük operasyonla birlikte hastalar büyük bir rahatlığa kavuşuyor.İmplantameliyatı nasıl olurdiye düşünenler için tedavi sonrasında yaşanan rahatlık ve uzun ömürlü kullanım avantajından bahsedilmesi mümkün. Sizi, protez dişlerinizi sürekli olarak takıp çıkarma zahmetinden kurtarmasıyla birlikte daha doğal bir görünüm elde etmenizi de sağlıyor. Kendi dişlerinizmiş gibi hissedebileceğiniz implantlarınız hem gülüş kalitenizi hem de çiğneme yetinizi sağlıklı bir şekilde korumanıza olanak tanıyor. Düzenli ve özenli bir bakım ile ömür boyu kullanılabilmesinin ise implantın tercih edilmesindeki ilk etken olduğu söylenebilir.
Diş İmplantını Kimler Yaptırmalıdır?
İmplant ameliyatının gerek olmadıkça çocuklar için uygulanması önerilmiyor. Bunun sebebi; çocuklar erişkinliğe gelene kadar vücutlarında değişim gösterdikleri için çene yapılarının da gelişip değişebileceği olarak açıklanabilir. Diş eksiği veya boşluğu olanlar, sağlam bir çene kemiğine sahip olanlar ve sağlıklı diş etlerine sahip olanlar,implant diş ameliyatı nasıl yapılırdiye düşünmeden gönül rahatlığıyla hekimlerinden destek alabilirler.