İmplant uygulamasıçene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri ve bu köklere takılan yapay dişlerden oluşur. Genellikle titanyumdan yapılan implantlar, eksik dişlerin yerine yapılır ve uzun yıllar kullanılır. Bu işlemin diş hekimleri tarafından steril bir ortamda yapılması gerekir. Ufak bir cerrahi operasyonla implantlar, çene kemiğine yerleştirilir. Böylelikle gerçek bir diş kökü görevi gören implantlar, üzerine takılacak protezi taşıyabilecek kıvama gelir.
Cerrahi müdahaleden önce genelde lokal anestezi uygulansa da hastanın korkması ve kendini baskı altında hissetmesi durumunda genel anestezi de uygulanabilir. İmplant tedavisine başlanmadan önce çenede yeterli sayıda kemiğin bulunması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu iki koşulu yerine getiremeyen hastalarda çene kemiğine ilave kemik tedavisi uygulanır ve diş etleri için özel bakım programına başlanır. Dilerseniz,implant uygulaması videoizleyerek işlemin nasıl yapıldığına dair daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
İmplantın Avantajları
İmplant tedavisinin hastalara en büyük katkısı, kaybettikleri diş veya dişlerin yerine normal dişlerle aynı görevi gören bir yapay diş takılmasıdır. Üstelik yapay dişler, doğru bir işlemle takılırsa genellikle kendi dişlerinizden daha iyi randıman verir. Uzun yıllar yapay dişleri sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Fakat bunun için, implantın uygun koşullarda doğru malzemeyle yapılması, hastaların da en az kendi dişlerine gösterdiği özeni göstermeleri gerekir.
Çekilen dişin bulunduğu kemik zaman içerisinde işlevsizleştiği için eriyecektir. Çekimin ardından yapılacak implantla kemik erimesi yavaşlayacak ve zamanla duracaktır. Kısacası implant tedavisi, eski dişlerinizle aynı görevi görürken, kemik erimesinin de önüne geçmiş olur. Genelde hastaların en çok sorduğu sorulardan olanimplant uygulaması ne kadar sürersorusunun cevabı hastaya, diş hekimine ve kullanılacak malzemeye bağlıdır. Her şeyin yolunda gittiği senaryolarda 6 ay içerisinde tam iyileşme görülebilir.
İmplant Türleri
1. Endosteal İmplantlar
Bu tür implantlar ameliyatla çene kemiğine yerleştirilir. Diş etinin iyileşme süreci tamamlandıktan sonra ikinci bir ameliyatla diş eti şekillendirilir. Son aşamada ise yapay dişler, köprüler veya protezler gruplar halinde implanta bağlanır. Günümüzde en çok kullanılan implant türüdür.
2. Subperiosteal İmplantlar
Bu tür implantlar diş etinin alt tarafına, çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden oluşur. Diş etinin iyileşmesi tamamlandıktan sonra metal çerçeve, çene kemiğine sabitlenmiş olur. Metal çerçevedeki materyaller, diş etinden dışarıya çıkar. Bu noktalara da implantlar takılır.
İmplant Herkes Tarafından Rahatlıkla Kullanılabilir mi?
İmplant uygulaması nasıl yapılırsorusunun cevabını aldığınıza göre merak edilen diğer soruları cevaplandırabiliriz. İmplant tedavisi yapılacak kişilerde implantın yerleştirileceği yeterli çene kemiği bulunuyorsa ve yaraların iyileşmesinin önüne geçecek herhangi bir sistematik hastalığı bulunmuyorsa diledikleri kadar implant yaptırabilirler.
Çene kemiğine yerleştirilen vidaların belirli bir genişliği ve boya vardır. Çene kemiğinin bu vidaları alabilecek boyutlarda olması gerekir. Kısacası, başarılı birimplant tedavisinde en büyük rol çene kemiğinin durumudur. Buna ek olarak tedavi öncesi ve sonrasında diş etleri sağlıklı olmalıdır. Kemik gelişimini tamamlamamış kişilere uygulanmadığı için tedaviye 18 yaşından sonra başlanması tavsiye edilir.
İmplant Uygulaması Ağrılı Mı?
Hastaların merak ettiği diğer bir soru kuşkusuz. Tedavi sürecinde anesteziden kaynaklı ağrı hissedilmese de operasyondan sonraki ilk 1 hafta ağrı duyulabilir. Bu durumun üstesinden diş hekiminin önerdiği ağrı kesicilerle gelinebilir.