Ağız kanseri, ağız içinde veya dudaklarda herhangi bir alanda meydana gelen kötü huylu yeni doku oluşumu ve anormal hücre büyümesi olarak tanımlanabilir. Sık olarak ağız tabanında ve dilde meydana geldiği söylenebilir. Ağız kanserinde erken teşhis ve tedavi çok büyük önem taşır. Tedavi sürecinde cerrahi yöntemler ön plana çıkabilir. Ancak cerrahi yöntemlere radyoterapi ve kemoterapi de eklenebilir.
Ağız kanseri risk faktörleri
Yoğun ve uzun süreli tütün kullanımı
Aşırı alkol tüketimi
Güneşe uzun süreli ve yoğun bir şekilde maruz kalmak
Baş ve boyun kanseri öyküsü
Ailede kanser öyküsü
Uyumu bozulmuş diş protezlerinin uzun süreli kullanımı
Ağız kanseri belirtileri
Ağız kanseri belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi, genellikle ağız içinde veya dudaklarda beyaz/kırmızı-beyaz lekeler veya yaralar olarak kendini gösterebilir. Bu yaralar uzun süre iyileşmeyerek acıya/ağrıya sebep olmaya başlayabilir. Ağız kanseri, türlerine göre belirtilerde farklılık gösterebilir. Bazı öncül lezyonlarda ise hiç ağrı olmaytabilir. Diğer ağız kanseri belirtileri aşağıdakiler olabilir:
Çeneyi ve dili hareket ettirmekte zorlanma
Yanaklarda ortaya çıkan yumrular
Boyunda şişlik
Kalıcı ağız kokusu
Ağız içinde kanama
2 hastadan uzun süredir geçmeyen ve yeri değişmeyen ağız içi lezyon varlığı
Ağız kanserinin tedavi süreci
Ağız kanseri tedavi süreci genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Tedavi, tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile temizlenmesini, radyoterapi ya da kemoterapi yöntemlerini kapsayabilir. En yeni ve umut vadeden gelişmelerden biri robotik cerrahi yöntemidir.
Hastada görülen tümörün türüne ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre doktorlar, bu yöntemlerin hangisinin veya hangi kombinasyonlarının kullanılacağına karar verebilir. Birden fazla metodun kullanıldığı tedavi süreçlerinde, bu yöntemlerin sıralaması da yine hastaların durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Radyoterapi, küçük boyutta olarak kabul edilen tümörler için kullanılabilir. Yüksek enerjili X-ışınları kullanılan radyoterapi, kanseri tedavi edemezse, acı veren semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılması planlanan tümörlerin boyutlarının küçültülmesi için kemoterapi de tedavi sürecine dahil olabilir.
Evre I veya II sırasında erken teşhis edilen ve hızla tedavisine başlanan ağız kanseri, yüksek oranda iyileşme ile sonuçlanabilir. Bunun sebebi, bu evrelerde tümörlerin boyutunun 4 santimetreyi geçmemesi ve yayılmamış olmasıdır. Diğer yandan Evre III ve IV ileri seviyede kanser anlamına gelir. Bu evrelerde tedavi başladığında cerrahi müdahaleye radyoterapi ve kemoterapi birlikte eşlik edebilir.
Randevu Al
Web sitemiz üzerinden online olarak randevunuzu alabilirsiniz.