Gömülü diş, doğru pozisyonda bulunmak için yeteri kadar alana sahip olamayan ve bu sebeple çıkamayan diş olarak tanımlanabilir. Gömülü dişlerin hangi sebeplerle meydana geldiği konusunda bir fikir birliğine ulaşılamasa da kalıtsal faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Gömülü dişlerin tedavisinde gömülü diş ameliyatı tercih edilebilir.
Gömülü diş nedir?
Çıkmak için yeterince alana sahip olmayan veya yanlış pozisyonda konumlanmaya çalışan bir diş olarak tanımlanabilen gömülü dişin çıkması imkansız bir hale gelebilir. Genellikle yirmilik dişlerde gözlemlense de diğer dişlerde de meydana gelebilir.
Diş etinden doğru yönde ve pozisyonda çıkamayan gömülü dişler bazen yarıya kadar çıkabilir ancak sonrasında sabit kalır ve süreci tamamlayamaz. Gömülü dişlerin tedavisi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.
Gömülü diş belirtileri nedir?
Diş etlerinde kanama
Diş sayısında eksiklik
Yiyecek/içecek tüketimi sırasında zorlanma, acı hissetme
Ağızda sürekli olarak hissedilen kötü tat
Ağız kokusu
Gömülü diş tedavisinde hangi yöntemler kullanılabilir?
Gömülü diş sebebiyle rahatsızlık duyan hastaların mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurmalıdır. İlk randevuda çene röntgeni çekilerek gömülü dişin yeri tespit edilebilir. Dişin gömülü kalmasına sebep olan sebepler anlaşıldığında nasıl çıkarılması gerektiğine karar verilebilr.
Gömülü diş ameliyatı yöntemine başvurmadan önce diş hekimleri alternatif yöntemleri değerlendirebilir:
Gömülü dişin takip edilmesi
Günlük hayatı sekteye uğratacak veya hastaya şiddetli rahatsızlık verecek herhangi bir semptom göstermeyen gömülü dişler için diş hekiminiz takip yöntemini uygulayabilir. Sık ve düzenli yapılan kontroller, düzenli röntgenlerle dişin hareket halinde olup olmadığı gözlemlenebilir. Bu süreç sonunda tedavi yöntemine karar verilebilir.
Gömülü diş çekimi (gömülü diş ameliyatı)
Gömülü diş hareket halindeyse, diğer dişlere baskı uygulayarak ağrıya/acıya sebep oluyorsa ve diş etinden çıkmayı başaramıyorsa gömülü diş çekimi/ameliyatı tercih edilebilir. Hastanın günlük hayatını olumsuz etkileyen ağrıları durdurmada etkili yöntemlerdene biri olarak kabul edilebilir. Ağrıların en önemli sebebi dişin çıkmaya çalışırken yarattığı baskıdır.
Gömülü diş ameliyatı, yaklaşık 45 dakika-1 saat sürebilen, aynı gün içinde sonuçlandırılabilecek bir prosedürdür. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen gömülü diş çekimi, yaklaşık bir haftalık bir iyileşme süreci gerektirebilir. Günlük yaşam aktiviteleri için ise birkaç gün beklemek yeterli olabilir.
Tel tedavisi ile gömülü dişe alan açılması
Bu yöntem genellikle gömülü köpek dişlerinin çıkmasını sağlamak için kullanılabilir. Ancak çocukların ve gençlerin gömülü diş tedavilerinde daha etkili sonuçlar veren bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Gömülü diş çekimi zor mudur?
Gömülü diş çekimi/gömülü diş ameliyatının zorluğu dişin kökünün konumuna bağlı olarak değişebilir. Operasyonun zorluğunu tahmin edebilmek için çene filmi sonuçları incelenebilir. Ancak her koşulda lokal anestezi uygulandığı için hasta acı veya ağrı duymadan prosedürü tamamlayabilir. Üstelik işlem tamamlandığında hastalar rahatlama hissini daha net hissedebilir.
Gömülü diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
Hastanın, gömülü diş tedavisi öncesinde ve sonrasında diş hekiminin verdiği tavsiyelere harfiyen uyması çok önemlidir.
Gömülü diş tedavisi sonrasında özellikle diş temizliği ve bakımı özenli bir şekilde yapılmalıdır.
Gömülü diş ameliyatı sonrası da ne kadar süre sonunda yiyecek/içecek tüketilebileceğini diş hekimi belirtecektir.
Tedaviyi takip eden birkaç gün içinde aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyecek/içecekler tüketilmemesi önerilir.
Gömülü diş ameliyatı sonrası ilk birkaç gün içinde çorba, püre, smoothie gibi yumaşak ve sıvı gıdaların tüketilmesi önerilir.
Diş hekiminin tavsiyesine uygun olarak soğuk kompres uygulamasının aksatmadan uygulanması önerilir.
Randevu Al
Web sitemiz üzerinden online olarak randevunuzu alabilirsiniz.