Kanal tedavisi dişin hasar görmüş bölümünün (dişözü–pulpa) çıkarılması, temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve tekrar doldurularak kapatılmasını içerir. Pulpaya bu denli hasar veren nedenlerin en yaygın olanları çatlamış ya da kırılmış diş, çürüğün çok derin olması ya da aynı dişe birçok kez tedavi uygulanmış olmasıdır.
Kanal tedavisi, çürüyen veya enfekte olan diş kanalının kökünde yer alan bakterileri ortadan kaldırmak, bakterilerin dişe yeniden bulaşmasını engellemek ve doğal dişi onarmak için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. İşlem esnasında kök kanalda yer alan enfekte olmuş diş özü (pulpa) çıkarılır ve dişin içi dikkatlice temizlenir. Ardından dezenfekte edilip doldurularak kapatılır.
Diş hekiminiz veya endodontist hasarlı bir dişi tedavi etmek için kök kanal tedavisi önerirse endişelenmenize gerek yoktur. Her yıl milyonlarca diş bu tedavi yöntemiyle onarılmakta ve kurtarılmaktadır. Kanal tedavisi sayesinde dişteki ağrı hafifler ve sorunlu diş tekrardan sağlıklı hale gelir.
Kanal tedavisinin nasıl yapıldığını anlamanın en kolay yolu dişin yapısı hakkında bilgi sahibi olmaktan geçer. Dişler 3 ana tabakadan meydana gelir. Bu tabakalara mine, dentin ve pulpa denir.
Dişlerin içinde dentin denen sert tabaka bulunur. Hemen altında ise pulpa isimli yumuşak bir doku yer alır. Bu doku, dişin gelişimi esnasında kökü büyütmeye yardımcı olan kan damarlarını, sinirleri ve bağ dokusunu içerir. Tamamen gelişmiş bir diş pulpa olmaksızın da kullanılabilir çünkü diş onu çevreleyen dokular tarafından beslenmeye devam eder.
Dolayısıyla pulpa ve içerisindeki sinirlerin alınmış olması, dişin temel işlevini değiştiren olumsuz bir sonuç yaratmadığından, dişi çekmek yerine kanal tedavisini tercih etmek çok daha sağlıklı bir karar olmaktadır.
Modern yöntemlerle gerçekleştirilen kök kanal tedavisinin korkulacak bir yanı yoktur. Uygulama esnasında ağrı hissedileceğinden endişe edilse de, kök kanal tedavisi kolaylıkla gerçekleştirilen bir dolgu işleminden daha ağrılı değildir. Tedavi, dişte bulunan iltihabın durumuna bağlı olmak üzere genellikle bir veya iki seansta tamamlanır.
Kök kanalı tedavisi pek çok işleme göre nispeten ağrısız olmasının yanı sıra son derece başarılı bir sonuç da vermektedir. Kısa süre içerisinde acı hissetmezsiniz gülümsemeye, ısırmaya ve çiğnemeye geri dönmenizi sağlar.
Doğal dişi çekmek yerine kök kanal tedavisi ile onararak kurtarmanın pek çok faydası vardır. Düzgün bir çiğneyiş deneyimi yaşamak, normal ısırma hissi ve kuvveti uygulayabilmek, dişlerde doğal görünümü bozmamak ve diğer dişleri aşınma ve zorlanmaya karşı korumak kanal tedavisini tercih etmek için gereken sebeplerden bazılarıdır.
Endodontik tedavi olarak da bilinen kök kanal tedavisi ciddi bir uygulamadır fakat uzmanlarımız bu tedavi yöntemini her gün başarıyla gerçekleştirmektedir. Herhangi bir diş hekimine tedavi olmaya karar vermeden önce kök kanallar ve tedavi süreci hakkında öğrendiğiniz bilgiler size en uygun diş hekimi seçmeniz adına yardımcı olacaktır.
Kök kanal tedavisi esnasında hastalara anestezi verildiğinden, kök kanalı doldurmak diş çekmek gibi sıradan bir işlemden daha acı verici değildir. Bununla birlikte, uygulanan tedavi sonrasında kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak şekillenen bir miktar rahatsızlık veya uyuşma hissedilebilir. Birkaç gün boyunca hafif bir hassasiyet hissi meydana gelse de çoğu hasta günlük hayatına geri dönebilmektedir.
Tedavi bir veya birkaç seans sürebilir. Bu sebeple ilgili dişin kullanımında ekstra hassas olunmalı, mümkünse tedavi sonuna kadar kullanımından kaçınılmalıdır. Uygulanan tedavinin ardından uyuşma hissi 2 – 4 saat boyunca devam edebilir fakat çoğu hasta tedavi sonrasında okula veya işe dönebilmektedir.
Seans sonrası tedavi tamamen bitmiş olsa bile yiyecek ve içecek maddesi tüketmeden önce en az 2 saat geçirilmesine özen gösterilmeli, birkaç gün boyunca hassasiyet yaratma ihtimali olan soğuk ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır.
Elbette ki diş fırçalama, diş ipi ve gargara kullanımı gibi genel diş bakımı kurallarına uymak kadar düzenli diş hekimi ziyaretleri de diş sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşımaktadır.
Günümüzde şartların elverişli olması koşuluyla dişi çekmek yerine kurtarmak tercih edilmektedir. Kanal tedavisi, ? ve üzeri başarı oranına sahip bir uygulamadır.
Elbette unutulmamalıdır ki en başarılı uygulama bile kök kanalında gerçekleşebilecek yeni bir enfeksiyonu önleyemeyebilir.
Dişte normalin üzerinde kök kanalının bulunması sebebiyle köklerin birinin temizlenememesi, işlem esnasında saptanmamış bir çatlağın mevcudiyeti, yapılan dolgu işlemine rağmen zamanla bakterilerin dişin iç kısmına erişmesi ve benzeri sebeplerle kök kanal tedavisini tekrarlamak gerekebilir.
Kök kanal tedavisine gerek duyabileceğinizi düşündüren belirtilerden bazıları şunlardır:
• Çiğneme veya ısırma esnasında hissedilen şiddetli ağrı,
• Diş etlerindeki kabarcıklar,
• Ufalanmış veya kırık bir diş,
• Sıcak veya soğuk tüketimi esnasında ve sonrasında hissedilen hassasiyet hissi,
• Şişmiş veya hassas diş etleri,
• Diş etlerinin yapısında değişme veya koyulaşma.
Kanal tedavisi fiyatları tamamen sorunun ne kadar karmaşık olduğuna ve hangi dişin tedavi edileceğine bağlı olacak şekilde değişim gösterir. Azı dişlerinde daha zorlu bir tedavi gerektiğinden ücret de bununla orantılı olarak artış göstermektedir.
Genel olarak, doğal dişin endodontik tedavisinin gerçekleştirilmesi, dişin çekilmesine oranla daha ucuz bir yöntemdir. Çünkü dişin çıkarılması, çiğneme işlevini eski haline getirmek ve çekilen dişe bitişik dişlerin kaymasını önlemek için çekilen dişin yerine bir implant veya köprü konulmasını gerektirir.
Bütün bu alternatif çözümler kök kanal tedavisinden hem daha pahalıya mal olduğundan hem de daha uzun süren seanslar gerektirdiğinden tercih edilmemektedir.
Web sitemiz üzerinden online olarak randevunuzu alabilirsiniz.