Diş fırçalama, diş etlerinin üzerinde beyaz dişlerin göründüğü anda başlayabilir. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce temiz, nemli, gazlı bir bezle yavaşça dilinin önünü ve ilk çıkan dişlerini silin.
Diş fırçaları da kullanabilirsiniz ama çok yumuşak olmalı. Diş macunu kullanabilirsiniz ama sadece suyla da temizleyebilirsiniz. Diş fırçası kullanıyorsanız, en fazla 4 ay kullanın yoksa bakteri üretmeye başlayacaktır.
Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?
Diş fırçalama, bebeğin ilk dişi diş etlerinden geçer geçmez başlayabilir. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce ilk dişleri ve dilin önünü hafifçe silmek için temiz, nemli bir bez, gazlı bez veya parmak fırçası kullanın. Su ile nemlendirilmiş ve pirinç taneli boyutta florür diş macunu bulaşmasından başka diş fırçaları da kullanılabilir – ancak çok yumuşak olmalı ve üçten fazla kıl içermemelidir (bir pediatrik diş hekimi veya eczacınız parmak fırçaları ve uygun bir bebek diş fırçası tavsie edebilir) Kenarları pürüzlü olan (veya iki ila dört aydan daha eski olan diş fırçalarını atın, çünkü kötü ağız bakterileri birikmeye başlayabilir).
Bebeğimin diş etlerini fırçalamalı mıyım?
Pediatrik diş hekimleri, bebeğin dişlerinin büyümesine başlamadan çok önce bakteriyel büyümeyle savaşmaya yardımcı olan ve iyi ağız sağlığını destekleyen, özellikle beslenmeden sonra bebeğin diş etlerini temizlemenizi önerir. Bebeğin diş etlerini bir diş fırçasıyla temizlemek yerine, yumuşak, nemli bir bez, hatta yumuşak bir kauçuk veya silikon parmak fırçası deneyebilirsiniz, her ikisi de bebeklerin sevdiği yöntemlerdir.
Bebekler florür diş macunu kullanabilir mi?
Florürkullanımı hakkında bir çok farklı görüş olmasına rağmen Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi (AAPD), daha önce bebeklerde Florür kullanımın önerildiği 2 yaşına kadar beklemek yerine, bebeğin ilk dişinden başlayarak kavite önleyici florür diş macununun kullanılmasını önermektedir. Bebeğiniz veya yürümeye başlayan çocuğunuz için 3 yaşına kadar bezelye büyüklüğünde yada pirinç tanesi büyüklüğünde macun kullanabilirsiniz. Ve bebeğiniz diş macununun bir kısmını yutsa dahi endişelenecek bir durum yoktur. İkinci yıldan itibaren, yürümeye başlayan çocuğunuza dişlerini fırçaladıktan sonra tükürmeyi öğretebilirsiniz.