Dijital Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır? Kusursuz Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır? Çapraşık Diş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir? Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Gülüş tasarımı günümüzde epey yaygınlaşan bir tedavi kavramı oldu. Hastalarımız özellikle sosyal medya ortamlarında paylaşılmak üzeri çekilen fotoğraflarına bakıp yolunda gitmeyen bir şey hissettiklerinde bize başvuruyorlar.
Genellikle çapraşık dişlerden, diş eksikliğinden, dudağın farklı şekilde kasılmasından kaynaklanan gülüş estetiğini bozan birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorunların tamamının giderildiği tedaviye gülüş estetiği veya gülüş tasarımı diyoruz. Genellikle eksik dişler gülüş estetiğini çok bozan yapılardır. Örneğin uyumsuz köprüler, porselen kaplamaların ışık altında doğal dişlerle uyumsuz görünmesi gülüş estetiğini bozar. Gülüş esnasında gülümsemenin simetrisini, estetiğini sağlamak zorundayız. Çapraşık dişler gülüş estetiğini en çok bozan ve hastalarımızın en çok şikâyet ettiği unsurların başında gelmektedir.
Genellikle 10-12 yaş aralığındaki birçok hastamıza ortodonti tedavisi görmesi gerektiği söylenmiştir ancak o yaşlarda ergenlik dönemindeki birtakım sıkıntılardan ötürü hastalar diş teliyle dolaşmaktan kaçarak bu tedaviyi sürekli ertelemiştir.
Ne zamanki gülümsemenin kendileri için öneminin farkına vardıklarında, gülüş estetiğinin değerini anladıklarına bize başvuruyorlar. Bu durumda geç kalınmamışsa biz kişiyi yine ortodonti tedavisine yönlendiriyoruz. Bu arada bir parantez açmak istiyorum, ortodonti tedavisi eskisi gibi sadece belli bir yaş grubuna yaptığımız bir tedavi değildir. Yine gülüş estetiği tedavisi kapsamında uyguladığımız tedavilerden biridir.
45, 50, 60 yaşlarına kadar bireylere ortodonti tedavisi uygulayabilmekteyiz. Bu ortodontide kullanılan tellerin gelişmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Kişide çapraşık diş bozukluğu varsa bunu laminelerle, zirkonyum kronlarla, seramik kronlarla restore edebilirsek yaparız, tel tedavisi uygulayacaksak ortodonti tedavisi uygularız. Eksik dişler gülüş estetiğini bozan bir diğer unsurdur.
Örneğin arka bölgelerde bir diş eksikliği koşu kişiyi rahatsız etmiyordur. Yemek yerken artık alışmıştır ona. Ama gülümseme esnasında hele ki çok büyük bir gülümseme hattı varsa kişinin, o arka bölgede boşluk siyah renkte görüneceği için ve bu gülümsemenin ahengini bozacağı için o bölgenin bir şekilde doldurulması gerekir. Biz böyle durumlarda bir ya da bir iki diş eksikliği varsa bunu kesinlikle implant tedavisiyle çözüyoruz.