Diş hekimliği alanında kemik içi implant tedavileri, özellikle köprü uygulamalarının yerini hızlı bir şekilde almaktadır. En modern tedavi yöntemleri arasında olan implantlar hem özel diş merkezlerinde hem de devlet hastanelerinde yapılmaktadır.
Peki, SGK implant tedavisini karşılıyor mu? Hangi şartlarda implant tedavisi karşılanacak?
SGK sağlık giderlerinin karşılandığı sigorta kapsamındaki hastaların diş tedavisini karşılayabiliyor. Ancak diş tedavisinin sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılması gerekmektedir. Tedavi sürecinde resmi sağlık kurumları olarak devlet üniversitelerine bağlı hastane, diş hekimliği fakülteleri hastaların başvurabileceği yerlerdir.
SGK ancak belli şartlar söz konusu olduğunda implant ücretlerini karşılayabiliyor. Ancak belli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlara bakmadan önce SGK’nin hangi diş tedavilerini karşılamayacağına bir bakalım.
SGK Hangi Diş tedavilerini Karşılamaz?
SGK, Türkiye vatandaşlarının sağlık açısından yapılması gereken tüm zorunlu tedavilerini karşılamaktadır. Lüks statüsüne girmeyen her tedavi SGK tarafından üstlenilecektir. 2010 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği usul ve esaslarına göre SGK belli durumlarda diş tedavilerini karşılamayacaktır;
SGK Hangi Durumlarda İmplant Tedavisini Karşılar?
“Sanita Sağlık Grubu olarak hastanelerimizde SGK anlaşmamız bulunmamaktadır”
SGK implant tedavisini karşılıyor mu, sorusuna cevap verdikten sonra bu tedavinin hangi durumlarda karşılanacağından bahsedelim. SGK implant tedavisini şu durumlarda karşılayacaktır;
Yukarıda belirttiğimiz durumlarda implant uygulaması zorunluysa sağlık kurulu kararıyla karşılama yapılabilir. Tabii bunun için ilgili sağlık kurulunun üniversite diş hekimliği fakültelerinde cerrahi, protez ya da periodontoloji anabilim dallarından en az bir tane öğretim üyesi katılım olacak şekilde sağlık kurulu kararı olmalıdır. Sağlık kurulunun tek başına karar alması yeterli değildir. Bu süreçte sağlık kurulunun kararına destekleyecek rayografik tetkikler de sağlık kurulu raporunun ekinde yer almalıdır. Ayrıca kaç tane implant uygulanacağı da belirtilmelidir. İmplant tedavisi sürecinde bir çene için en çok 4 tane kemik içi implant uygulaması için destek verilecektir. Bunun için her bir implant başına 90 TL faturalandırma yapılabilir.
SGK İmplant İçin Ne Kadar Ödeme Yapar?
SGK 3713 sayılı Kanun kapsamında maaş alan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu 56. Maddesi ya da 2330 sayılı Kanun 2. Maddesi kapsamında aylık alanlar, 3713 sayılı Kanun kapsamına girmeyen ancak başkasının yardımı ve desteği olmadan yaşam fonksiyonlarını yerine getiremeyecek derecede malul olan vazife ve harp mallerinde her implant için bedeli karşılayacaktır. Bir implant başına en fazla faturalandırılacak rakam SGK tarafından belirlenmektedir.
En az %40 engelli olan kişiler özel sağlık sunucuları bünyesindeki diş ünitelerinde yapılan diş tedavilerinin karşılanması için SGK’ye başvuru yapabilirler.
Engelli Bireylerde İmplant Tedavisi Nasıl Karşılanır?
En az %40 engelli olan kişilerin özel sağlık merkezlerindeki implant tedavileri karşılanır. Bu süreçte hastalar Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da üniversitelerdeki diş hekimliği fakültelerinden rapor düzenlenmesi için başvuru yapmalıdır.
Düzenlenecek raporda en az üç diş hekiminin imzası bulunmalıdır. Bu raporu alan engelli bireyler özel sağlık hizmeti sunucularında yer alan diş ünitelerine başvuru yaparak tedaviyi başlatabilirler. Bunun için 10 iş günü içinde tedavinin başlatılması gerekir. Başlangıç tarihi olarak da sağlık kurulu tarafından raporun düzenlendiği tarih dikkate alınır.
SGK 18 Yaşından Küçüklerin İmplant Tedavilerini Karşılıyor mu?
SGK 18 yaşından büyük olan bireylerin implant tedavilerini belli şartları taşımıyorsa karşılama yapmamaktadır. Ancak aynı durum reşit olmayan hastalar için geçerli değildir. 18 yaşının doldurmayan hastaların ortodontik tüm tedavileri SGK tarafından karşılanacaktır. Bu süreçte bireyler yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da üniversitelerdeki diş hekimliği fakültelerine giderek başvuru yapmalı ve sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporunda en az 3 diş hekiminin imzası bulunmalıdır.
Sağlık raporunu alan bireyler özel sağlık hizmeti sunucuları ya da SGK ile sözleşmesi bulunmayan resmi sağlık hizmeti sunucularının diş ünitelerinde tedavilerini yürütebilirler. Ancak burada sağlık kurulunun raporunda belli şartlar aranmaktadır. Sağlık kurulu içinde diş hekimleri tedavinin estetik amaçlı olmadığını ve maloklüzyon tipini açık şekilde belirtmelidir. Tedavi süreci 18 yaş altı hastalar için daha uzundur. Sağlık raporunun düzenlendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içinde tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir.
Devlet ve Özel Diş Hastanelerinde İmplant Tedavisi
SGK implant tedavisini karşılıyor mu, sorusu için belirli şartları anlattıktan sonra şimdi de devlet ve üniversite hastanelerinde implant tedavisi sürecini anlatalım;
Hastanın gittiği özel hastane raporu alarak tedavi süreci başlatılır. Bu süreçte hastaya tedavi ücreti ve devletin karşıladığı bedel kurum tarafından bildirilir.
Web sitemiz üzerinden online olarak randevunuzu alabilirsiniz.