Dijital Diş Hekimliği İmplant Tedavisini Nasıl Kolaylaştırdı?
27 Ocak 2022
Dijital Diş Hekimliği İmplant Tedavisini Nasıl Kolaylaştırdı? Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz? Şeker Hastaları, Kalp Hastaları İmplant Yaptırabilir mi? İmplant Tedavisi Sürecinde Hastalar Dişsiz Mi Kalır?
Sanita Sağlık Grubu Kurucusu Doktor Hasan Aydilek yanıtladı:
İmplant tedavisi kesinlikle bilinenin aksine çok kolay geçen, hastaların tedavi sonrası bu kadar kolay olacağını tahmin etmiyordum diye reaksiyon verdiği bir tedavi sürecidir. Genellikle implant tedavisi kemik içi matkapla delinecek, orada bir yer açılacak, ondan sonra vida sıkıştırılarak gönderilecek diye düşünülür; implant tedavisi bu şekilde değildir.
En azından geldiğimiz tıp teknolojisinde bu şekilde bir tedavi uygulamıyoruz. İmpalantı yapacağımız yerin kemik kalınlığını, yoğunluğunu öncesinden üç boyutlu cihazlarla birebir tespit ettiğimiz için hani noktada kullandığımız cihazın ne devirde çalışacağını, hangi seviyelerde su soğutması yaparak çalışacağını biz zaten cihaz üzerinde programlayarak yapıyoruz.
Şeker hastalarına, kalp hastalarına rahatlıkla implant tedavisi uygulanabilir. Yalnız bizim diş hekimi olarak anladığımız şeker hastalığı, kalp hastalığıyla bir kardiyoloğun ve diyabet rahatsızlığını takip eden doktorun anladığı hastalıklar farklıdır. Mesela bir kişi kronik diyabet hastasıdır, onu bir endokrinolog takip ediyordur, değerleri vardı, o bir endokrinoji uzmanı için bir diyabet hastasıdır.
Ama değerleri doğru seviyede çıktığı sürece, açlık kan şekeri belli bir seviyenin altındaysa, üç aylık ortalaması belli değerlerin altında seyrediyorsa bizim tedavi yapmamız için, o an cerrahi bir işlem yapmamız için hiçbir engel yoktur. Kontrol altındaki tüm şeker hastaları, tüm diyabet hastaları bizim rahatlıkla implant tedavisi uygulayabileceğimiz hasta grubundadır.
Diyabet hastalarında implant uygulamasında tek sıkıntılı durum daha sonrasında yara iyileşmesi geç olabileceğinden kan şekeri seviyesinin belli değerleri karşılıyor olması gerekliliğidir. Nedir bu değerler? Kişi kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa bunu ameliyattan birkaç gün öncesinde kesmesi gerekir veya yerine başka bir ilaç kullanması gerekir. Ya da yakın zamanda bir kalp krizi geçirdiyse geçirdiği atağın 6 ay sonrasında bir implant tedavisi yapılabilir. Kısacası kişinin değerleri kontrol altındaysa bizim için kalp hastası değildir, bizim için şeker hastası değildir, gönül rahatlığıyla implant tedavisi uygulayabiliriz.
İmplant tedavisi yapıldıktan sonra üzerinin protezini yapmak için biz genellikle 3 ila 6 ay arasında bir süre beklemek zorunda kalıyoruz. Bu süreçte hastalarımız kesinlikle dişsiz kalmıyorlar, mutlaka geçici protezleri uygulanıyor. Eğer kemik yapısı buna elveriyorsa sabit, çıkmayan geçici protezler yapıyoruz. Örneğin kişiye kemik tozu operasyonu uyguladıysak, implantı yaptığımız bölgede kemik kalınlaştırma, yoğunluğu artırıcı işlem uygulandığında belli bir süre bekledikten sonra takıp çıkarılan hareketli bir protez hazırlıyoruz.
Çoğunlukla ön bölgeye yaptığımız implant tedavilerinde bu bölgeden bir diş çekilecekse ameliyattan birkaç gün önce üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle geçici bir diş hazılanıyor, implantın yapıldığı seansta geçici diş takılıyor, yani hastamız asla dişsiz bir şekilde klinikten ayrılmıyor. Kişiyi implant tedavisi yaparken sosyal halattan koparmamak için bu konu üzerinde önemle duruyoruz. Ama tüm dişlerin, sorunlu dişlerin çekilip implant tedavisinin uygulandığı durumlarda, sosyal hayatta aktif olan kişiler için sabit çıkmayan geçici protezler hazırlıyoruz. Bunun için sadece üç dört gün zaman ayırmaları gerekiyor. Kişinin kemik yapısında bir sorun yoksa aynı zamanda sabit kalıcı dişini de takabiliyoruz.
Diş çekilir çekilmez implant tedavisi uygulanır mı? Hastalarımızın cevabını merak ettiği sorulardan biri bu. Örneğin kişinin ön tarafta sallanan bir dişi var, yemek yiyemiyor olabilir ama görüntü olarak ağzında duran bir dişi var, o diş çekildiği zaman implant yapılacak süre için en az 2-3 ay geçmesi gerekiyor. İki üç ay sonra implant yapılacak, implant yapıldıktan sonra oraya bir diş yapılana kadarsa bir 6 ay zaman geçmesi gerekecek. Böyle durumlarda iltihaplanma yoksa, kökte enfeksiyon yoksa o seansta o bölgeye implant tedavisi uygulayabiliyoruz ve bunu çok sıklıkla yapıyoruz.