Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına, diş çürüklerine diş hekimlerinin “kavite” dedikleri oyuklara neden olur. Uzun yıllar nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde “çok sebebe bağlı bir hastalık” olduğu anlaşılmıştır. Peki diş çürüğü nasıl oluşur?
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa çürük ortaya çıkar. Diş çürüğünün kendiliğinden iyileşmediğini ve çürüyen yapının tamir olmadığını biliriz. Çürük tedavi edilmezse ilerler.
Diş özüne kadar ilerlememiş çürüklerin nasıl tedavi edilir?
Çürüğün temizlenmesi gerekmektedir. Çürük temizleme işlemi ile ilgili kısaca bir özet vermek gerekirse… Mine ve dentin çok sert yapılardır. Çürüğü temizlerken bu yapıların kaldırılması gerekir.
Çürük, “frez” dediğimiz özel uçlarla temizlenir. Günümüzde çürük, elmas uçlu veya tungsten çeliğinden yapılmış frezlerle temizlenir. Bu frezler yüksek dönüşlü, hassas motorlara takılır. Bu motorların dönüşü dakikada 300 bindir. Saniyede (ya da 2 sayana kadar) kullanılan alet tam 5 bin devir yapar. Ayrıca dönme esnasında hiç titreşim de yoktur. Biraz ağrı olabilir. Çünkü, dentin yüzeyi biraz hassastır ve kişiden kişiye değişen şiddette ağrı duyulur. Bunun çaresi lokal anestezidir. Lokal anestezi ile hiç ağrı duymadan diş dolgusu yaptırılabilir.