Estetik Dolgu(BondingUygulaması) ile dişlerdeki kırık, ayrık gibi şekil bozuklukları giderilebiliyor. Hemen hemen tüm yaş gruplarına uygulanabilenbondingyönteminde kullanılan malzemeler dişin dış yüzeyine tutturuluyor, dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları böylelikle gideriliyor.
Bonding uygulaması nedir?
Estetik dolgu ya da diğer adıyla bonding uygulaması; sararmış, çürümeye başlamış, yıpranmış, kısmi olarak kırılmış dişlerin tamirindekompozit estetik (beyaz) dolguile dişin rengi tonu, boyu, şekli değişilebilmesi ve dişin onarılması için yapılan estetik işlemleri kapsıyor. Estetik dolgu uygulamaları diş minesinde en az madde kaybı olduğundan tercih ediliyor.
Estetik dolgu (Bonding) ağrılı bir işlem midir?
Estetik dolgu (Bonding uygulaması)genellikle lokal anestezi ile yapılır. Bazı durumlarda (dişlerde minimal düzeyde kesim, düzeltme yapılması vb.) da lokal anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmaz. Bonding uygulaması birkaç dişe uygulanabilir. Direkt yöntem ile hasta ağzında tek seansla bitirilir. Birçok dişe uygulanması durumunda, hastanın dişinin ağız içi duruşuna dizilimine bağlı olarak bir ya da iki seans olarak da uygulanabilir. Ağrılı veya acılı bir işlem olarak adlandırmak yanlış olur.
Estetik dolgu (Bonding uygulaması) nasıl yapılır?
Ağız içinde ve dişlerde, hatta tabiatta bir altın oran kuralı var. Altın oran kuralına göre, dişlerin gülümseme hattında, önden bakıldığında estetik olarak doğal ve mükemmel olabilmesi için belli oranlarda görülmesi gerekir. Estetik dolgularda da bu oranlar göz önünde bulunduruluyor. Önce dişler üzerinde minimal işlemlerle pürüzlü alanlar düzeltiliyor. Daha sonrasında bu alanlara şekil verilmesi kolay olan kompozit materyaliyle restorasyonlar gerçekleştirilir.
Estetik dolgu (Bonding uygulaması) kullanım süresi nedir?
Estetik dolgu ya da diğer adıyla bonding uygulamasının ömrü kullanılan kompozit materyalinin kalitesine, diş hekimin el yeteneğine ve hastanın ağız hijyenine göre farklılıklar gösterebilir. Genellikle kullanım süreleri beş yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Diğer yandan çay, kahve, sigara tüketimi yüksek olan bireylerde işlem yapılmamış dişlerde daha hızlı renklenme görülebilir.