İmplantameliyatı,çekilen dişlerin yerine yapay diş uygulanması ve boşlukta kalan dişlerin yerini doldurması sağlanarak, son dönemlerin en popüler tedavi yöntemi haline geldi. Hastalar, bu uygulama ile çıkarılabilir protez kullanmadan doğal ve sağlıklı dişlere kavuşuyor. Birkaç seans ile tamamlanabilen implant, hayat kalitenizi arttırmasının yanı sıra sağlıklı bir gülüşe sahip olmanızı da sağlıyor.
İmplant Çeşitleri nelerdir?
İmplant ameliyatından önce hastalara hekimleri tarafından tanı ve tetkikler yapılır. Tüm sağlık geçmişi araştırılır ve çene yapısı detaylı biçimde incelenip ölçüleri alınır.
İmplantın birden fazla çeşidi var tabi ama günümüzde en sık kullanılanlar; subperiostal implantlar
intramukozal insertler
endostal implantlar
endodontik stabilizatörler
transmandibular implantlar
olarak sıralanabilir. Bunların arasından en yaygın kullanılan uygulamanın diş boşluğunu dolduran vida yöntemi olan “subperiostal implantlar” olduğu söylenebilir.
İmplant Ameliyatı Sonrası nelere dikkat edilmelidir?
İmplant ameliyatı esnasında hastaya yapılan işlemleri hissetmemesi için lokal anestezi yapılır. Anestezi etkisini göstermeye başladıktan sonra hekimin yaptığı hiçbir uygulama esnasında ağrı yaşanmaz. Hastanın sağlık durumu, yaşı veya özel isteği gibi istisnai durumlarda genel anestezi yapılması da mümkün.İmplant ameliyatı sonrasıolası bir ağrı hissi durumuna karşı önlem almak için hekiminiz tarafından ağrı kesici ilaç verilebilir. Dişin durumu ve geçirilen operasyonun büyüklüğüne göre ilk 1 hafta boyunca diş etlerinizin iltihaplanmaması için doktorunuz tarafından verilecek olan antibiyotiği de kullanmanız gerekebilir.
İmplant Sonrası Bakım nasıl olmalıdır?
Operasyon bitiminde normal bir diş çekimi işleminde olduğu kadar ağrı hissedebilirsiniz ancak ilaç içtiğinizde herhangi birimplant sonrası ağrıyaşamazsınız. Ameliyat sonrasında doktorunuzun önereceği bakım önerilerine uymalı ve verdiği ilaçları mutlaka kullanmalısınız. Özellikle operasyondan sonraki ilk iki günün oldukça önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Ağız için gargara kullanımı ve düzenli diş fırçalama ile birlikte iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Tedaviden sonraki ilk günlerde hassasiyet hissedebilir ve bunu belirli noktalara dikkat ederek önleyebilirsiniz. Üfleme, ağızdan nefes verme veya ağızdan nefes alma gibi aktivitelerden uzak durmalı, çenenizi sıkı bir şekilde kapatıp dişlerinizi bastırmaktan kaçınmalısınız. Dişinizi oldukça yavaş hareketlerle fırçalamalı ve diş ipi kullanımında dikkatli olmalısınız.
İmplant Ameliyatı Sonrası Ağrı
İmplant ameliyatı sonrası ağrı olur mu? korkusu yaşamanız olası durumlar arasında yer alıyor. Operasyondan sonraki 1-2 gün ağrı kesici içmeniz halinde bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz. İmplant, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığınız ve dişleriniz için düzenli bakım uyguladığınız takdirde ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz bir tedavi yöntemi olarak çok büyük kolaylık sağlıyor. Bu noktada önemli olan diğer kriterler ise operasyonu yapan diş hekiminin tecrübeli olması, diş kliniğinin hijyenik, temiz ve teknolojik açıdan kapsamlı ve eksiksiz malzemelere sahip olunması da önem taşıyor.
Henüz gelişimleri tamamlandığı için çocuklara implant tedavisi önerilmezken, yetişkinler için özellikle kaybedilen dişlerinin yerini doldurabilecek en başarılı ve kesin çözüm yöntemi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çene kemiğinin titanyum maddesini hızlıca kabullenmesi sayesinde iyileşme süreci de bir o kadar hızlı ilerliyor.İmplant ameliyatı sonrası ağrı olur mudiye düşünenlerin endişelerini bir kenara bırakıp, günümüzün popüler olan bu tedavi yöntemini gönül rahatlığı ile tercih etmeleri önerilir.